• Adviesbureau Lüning
  • +31(0)26 368 3480
  • Arc2 architectuur
  • +31(0)36 521 7770
  • info@geodomedesign.nl

WereldKas Alkmaar

WereldKas De Nieuwe Energie Alkmaar

Een groep studenten van Hogeschool InHolland Haarlem (Luc Paulisse, Pepijn Kramer, Sven Berkhof en Jennifer Buis) heeft een ontwerp gemaakt voor een een groene hotspot op het terrein van de oude gasfabriek aan de Helderseweg in Alkmaar: een kasgebouw met een geodetische koepel als hoofddraagconstructie. De ronde vorm van de koepel sluit perfect aan bij de doelstellingen van de initiatiefnemers die mensen willen samenbrengen om van de wereld een socialere, groenere, eerlijke plek te maken. Gert-Jan de Jong heeft de studenten begeleid als architect en expert op het gebied van geodetische koepels. 

 

Missie van De Wereldkas

De opdrachtgevers Marije van der Stelt, Nanda van der Ham en Romaike Visser hebben de volgende missie geformuleerd:
"Alles begint met bewustwording. Hoe ben je als mens verbonden met je omgeving? Hoe is je relatie met je natuurlijke omgeving? Wat is jouw eigen impact op je omgeving? Welke impact wil je maken? De wereldkas heeft daarom tot doel een plek te creëren die in alles die bewustwording ademt/leeft/uitdraagt. Een bezoek aan de Wereldkas inspireert, beweegt, is leerzaam en leidt tot gerichte actie in het dagelijks leven. Met de WERELDKAS hebben we de intentie om in nauwe participatie met buurtbewoners/ stadsbewoners, studenten en ondernemers te bouwen aan een groene duurzame
plek waar we samen leren, ontdekken, onderzoeken en tot echte actie komen om van de wereld een socialere, groenere, eerlijke plek te maken. Met de Wereldkas creëren we een levendige plek met een bijzondere programmering die we samenstellen voor, met en door bewoners, studenten en ondernemers. Een programmering met de intentie je te bewegen, inspireren, samen te leren en tot actie komen.”

Energie van Alkmaar

"De Nieuwe Energie is een initiatief van ondernemende Alkmaarders. Zij wilden invloed hebben op de ontwikkeling van hun stad. In plaats van dat de nieuwe wijk achter een bureau wordt bedacht, krijgen we op dit terrein de kans om met toekomstige gebruikers  een plan te ontwikkelen. We maken gebruik van de energie van Alkmaar!
Het nu nog lege gebied van de voormalige gasfabriek wordt tot 2035 gebruikt als een laboratorium voor circulaire stadsontwikkeling. Bewoners kunnen experimenten zien van duurzame bouw omdat aannemers en ontwikkelaars er hun nieuwste ontwerpen testen. Studenten kunnen producten en diensten ontwikkelen aan de hand van circulaire businessmodellen."


 

Gerelateerde projecten